OBS STUDIO TUTORIAL – Grunderna

Hejsan och välkommen ska du vara till det första avsnittet av min OBS Studio tutorial serie! Du kommer lära dig att använda OBS Studio på det bästa sättet! Du kan antingen kolla på videon eller läsa texten.

OBS Studio är ett gratisprogram som du använder både för att kunna livestreama och för att kunna spela in videor.  Med hjälp av OBS Studio kommer du göra det på ett väldigt professionellt sätt eftersom du kan sammanföra olika källtyper. Det innebär att du vid sidan av spelförloppet kan visa din webbkamera eller en overlay eller även alerts för dina tittare. Tänk dig att du kan skapa ett eget tv program helt enkelt. Då kommer du förstå möjligheterna som OBS Studio ger dig.

Men låt oss börja från grunden. Först av allt måste du förstås installera OBS Studio. Programmet är gratis. Du väljer ditt operativsystem och sedan klickar du på “Ladda ned”.

Efter nedladdningen starta du installationen. OBS Studio kommer guida dig genom hela installationsprocessen. Det är bara att följa alla steg. Observera! Det är viktigt att du installerar OBS Studio på samma diskpartitionering som Windows ligger på eftersom annars kan det leda till problem. När du starta OBS studio för första gången så föreslår OBS Studio att du ska använda autoassistenten. Eftersom vi ska gå igenom varenda inställning i denna OBS Studio tutorial serie ska du klicka på nej!

Hur är OBS Studio uppbyggt?

OBS Studio har en arbetsyta som består av olika fönster. Alla fönster har olika funktioner. Det är så kallade flytande fönster. Det betyder att du kan flytta de jätteenkelt genom att drar dem till ett annat ställe. Du kan anpassa storleken. Du kan till och med överlappa dem för att spara plats. Ett annat grymt knep för att kunna spara lite plats är att byta ljudmixern från stående till liggande format.

förhandsvisning och scener

Låt oss gå in på detaljerna. I mitten av det övre området av arbetsytan finns förhandsvisningen. Där visas det som du kommer streama ut respektive spela in. Det ger dig möjligheten att kontrollera om allt funkar som det ska. Under förhandsvisningen finns det fler flytande fönster. Fönstret på vänstersidan listar upp scenerna. Det skulle kunna vara startscenen, livescenen eller en chattscen. Låt oss skapa några scener som man brukar använda som streamare på Twitch eller YouTube. För att skapa en scen klickar du på plustecknet. Det öppnas ett fönster där du ska ge den nya scenen ett namn. Första scenen ska du kalla för “start”. Andra scenen ska heta “live”. Tredje scenen nämner du “be right back”. Fjärde scenen ska heta “chatt”. Femte scenen döper du för “end” eftersom där kommer vi lägga till en slutskärm “scenare”. (Det var världens dåligaste ordskämt!)

källor

Bredvid scenerna finns ett fönster som heter källor. I varje scen sammanfogas olika källor. En källa kan vara ditt spelförlopp eller din webbkamera. Låt oss lägga till några källor för startscenen. För att göra det markerar du startscenen. Sedan klickar du på plustecknet i fönstret källor. Det öppnas en lista med alla källtyper. Vi lägger till en bildkälla som jag har förberett. Jag nämner bildkällan för startskärm och klickar på ok. Nu bläddrar jag efter bilden som jag vill lägga till. Kryssa alltid in “ta bort bild när den inte visas” och klickar på OK.  Om bilden inte täcker  hela grundupplösningen högerklickar du på bilden, sedan på “omvandla” och sedan på “anpassa till skärmen”. Så klart skulle du kunna lägga till fler källor till startscenen som till exempel en countdown eller en video men det kommer vi gå igenom senare i denna OBS Studio tutorial serien.

byta mellan scenerna

Just nu ska du fortsätta att få en bättre förståelse av arbetsytan. Om du byter från startscenen till livescenen så försvinner alla källor som sammanfogades i startscenen. I så fall kommer dina tittare se den här skärmen som just nu är svart. Om du byter tillbaka så dyker bildkällan upp igen. Du har lärt dig hur du byter mellan scenerna med ett enkelt klick.

ljudmixer

Låt oss fortsätta med ljudmixern. I ljudmixern visas alla ljudenheter som är del av den enskilda scenen – vill säga som sänder ut ljuddata. En global ljudenhet som din mikrofon eller ditt skrivbordsljud är del av alla scener. En vanlig ljudkälla som t. ex. ljudet av en video är bara del av den enskilda scenen där videon ligger i. 

scenövergångar och kontrollpanelen

I fältet scenövergångar styr du hur bytet mellan scenerna ska upplevas av dina tittare. Det är ganska avancerade inställningar som vi ska gå igenom i en extra video.

På högersidan finns en liten kontrollpanel. Med hjälp av knapparna kan du börja streama eller starta en inspelning. Du kan starta en virtuell kamera som du kan infoga i Zoom. Du kan byta till studioläge och du kan gå in på dina OBS Studio inställningar.

OBS Studio grundläggande inställningar

Du klickar på inställningar eftersom jag ska visa dig några grundläggande saker.

grundupplösning

Välj menypunkten “video”. Vi börjar med grundupplösningen som alltid motsvarar upplösningen av din huvudskärm. Den borde dock inte vara högre än upplösningen av din huvudkälla. Om du till exempel streamar spelet CS Go som man brukar spela med en mindre upplösning så måste du anpassa din grundupplösning i OBS också. Min huvudskärm har en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Det motsvara fullhd. Därför knappar jag i detta i fältet grundupplösning.

utdataupplösning

Utdataupplösningen motsvara upplösningen din stream sänds ut på eller din video spelas in med. Att streama betyder alltid att din dator får fler arbetsuppgifter än vad den har när du bara spela ett spel. Desto högre upplösningen är som du vill streama ut desto mer data måste överföras. Det betyder att om du till exempel vill streama i full hd respektive 1080p så krävs det en kraftfull dator. Min dator är tillräckligt bra för att klara fullhd. Men ändå så brukar jag streama med 1600×900 pixlar. Om din dator inte är tillräckligt bra för det så borde du prova med 1280 x 720 pixlar istället.

nedskalning

I fall du skala ned din utdata så behöver OBS studio använda ett nedskalningsfilter. Även här gäller: Desto bättre filtret är desto fler dator resurser behövs. Nedskalning innebär alltid en extra datorprocess vilket minskar din dators tillgängliga resurser för alla andra appar. Jag rekommenderar dig att använda Lanczos filtret för att få bäst möjliga nedskalningskvaliteten.

fps

Med vanliga bildhastighetsvärden menas FPS värden. Frames per secon eller bildrutor per sekund. Desto högre fps värdet är desto sömlösare blir övergångarna mellan bildrutorna. Med 60 fps får du bästa ström- eller inspelningsupplevelsen. Men 30 fps kan vara lämpligt för vissa spel också. Jag rekommenderar dig att använda 60 fps. Nu ska du verkställa alla dina ändringar. Det gör du genom att klicka på verkställ och sedan ok.

knep och tricks

Jag ska visa dig några knep som jättemånga OBS användare inte vet om. 

låsa flytande fönster

I början visade jag dig att det finns flytande fönster och hur du anpassar storleken eller byta position på dem. Det kan dock hända att du ändrar positionen av dina flytande fönster ur misstag. För att undvika det borde du låsa dem. För att göra det klickar du på “visa” i menyn högst upp. Sedan väljer du “flytande fönster” och sedan är det bara att klicka på “lås gränssnitt”. När du har gjort det är det inte möjligt att ändra positionen längre. Det enda som fortfarande går att ändra är storleken på förhandsvisningen.

fönster eller fullskärmläge

Du kan utföra OBS studio både i fullskärmsläge och i fönsterläge. För att byta ska du gå in på “visa” igen. Om du vill använda fullskärmsläge så är det bara att klicka på “helskärmsgränssnitt”.

status och cpu-utlastning

Längs ner på OBS studios arbetsyta finns ett litet fält som visar din status. Du ser om du är live eller om spelar in en video. Dessutom visas en detalj som är väldigt viktigt för dig att veta: din CPU-utlastning. Viktigt att förstår är att denna cpu utlastningen som visas här är bara den som orsakas av OBS studio inte av hela datorsystemet.

statistik fönster

När vi pratar om nyttig information för dig som streamare är det dags att lägga till ett till fönster på arbetsytan.  Du klicka på “visa” i menyn högst upp. Därefter väljer du “flytande fönster” och lägger till ett flytande fönster som heter “statistik”. Statistik fönstret kommer fogas in längs ner bredvid scenövergångarna. Med hjälp av fönstret får du en bra översikt över hur mycket resurser streamen eller inspelningen kräver av din dator, om det är bildrutor saknas eller som hoppas över.

skapa egna flytande fönster

Ibland kan det vara bra att skapa ett eget flytande fönster. Till exempel när du vill infoga en hemsida från Streamelements eller Tipeeestream för att kunna se ditt aktivitetsflöde respektive vem som började följa dig eller vem som donerade pengar till dig. För att göra det går du in på “visa” igen. Du väljer “flytande fönster” och sedan “anpassade flytande webbläsare fönster”. Du ger fönstret ett namn (t.ex. aktivitetsflöde). Sedan knappar du in länkadressen (tipeeestream) och klickar på verkställ. Därefter är det bara att placera fönstret bredvid förhandsvisningen. I fall du vill ta bort detta flytande fönster senare måste du gå in på  “anpassa flytande fönster” igen. Sedan tar du  bort fönstret genom att klicka på papperskorgen.

I det nästa avsnittet av min OBS Studio tutorial serie ska jag visa dig hur du rikta in OBS studio. Jag förklara både hur du skapa en profil och hur du lägger till scener respektive en scensamling. Det är två jätteviktiga inställningsmöjligheter för att kunna bygga upp en bra struktur.